sreda, 03. september 2014

Zadnji ples Nižinskega


Že precej časa lovim solo predstave Primoža Bezjaka. Tokrat bo (u)lov mogoč (po)v Slovenskem mladinskem gledališču v torek, 30. 9. ob 19. uri, ko bo nastopal v predstavi "Zadnji ples Nižinskega".

Vaclav Nižinski (1890–1950) je bil ruski baletnik in koreograf poljskega rodu, njegova bleščeča umetniška pot pa se je zaradi shizofrenije končala leta 1919 in sledila je tridesetletna hospitalizacija v različnih psihiatričnih klinikah.

(Cena karte je 11€.)

Se gre kdo lovit? Jaz se javim, da lovim prva!

5 komentarjev:

 1. Glede na to, da smo dan prej na Rihardu III. + II. in glede na dejstvo, da imamo ob torkih godbene vaje (kakor tudi ob petkih), bom tole preskočila. V kolikor bo objavljen alternativni termin pa bom zelo za.

  OdgovoriIzbriši
 2. Za alternatvni termin bo tesno, ker je predstava na odru že od leta 2010...

  OdgovoriIzbriši
 3. Če ni druge alternative sem za.
  P.s. Nisem robot :)

  OdgovoriIzbriši
 4. Zapiski:
  - 360°oder, občinstvo v eni vrsti okoli odra;
  - pisanje s kredo po lesenem delu odra;
  - igralec se skrije v odprtino sredi odra in nad sebe položi rešetke (v predstavi predelano ogrodje bolniške postelje), nato skozi rešetke iztegne samo roke in govori iz notranjosti odra in čustveno stanje kaže z gibi rok (v predstavi recimo kompulzivno praskanje zdaj po eni, zdaj po drugi roki),
  -igralec nekaj pred koncem predstave stopi iz odra in se približa občinstvu - govori, med tem ko se premika v krogu in pogleda vsakega - stopnjevanje napetosti skozi interpretacijo teksta in nato panični izbruh ob enem izmed gledalcev oz. gledalk,
  -vedno tišje in nerazločno govorjenje in glede na to, pojemanje luči do trenutka čiste tišine in čiste teme, ki traja eno minuto, ki se gledalcu zdi kot večnost.

  OdgovoriIzbriši